Inspiracje kulinarne
Stek z rostbefu z kością
Składniki:
- 2 steki z rostbefu z kością – Uczta Qulinarna
- przyprawy: sól, pieprz
- 100g masła klarowanego
- 300 g ziemniaków
- 250g pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Steki osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju. Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki i podsmażamy na maśle klarowanym. Na patelnię dorzucamy umyte pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach ziemniaki i pomidorki są gotowe.