Inspiracje kulinarne

Stek z rostbefu z kością

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu z kością – Uczta Qulinarna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 100g masła klarowanego
  • 300 g ziemniaków
  • 250g pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Steki osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju. Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki i podsmażamy na maśle klarowanym. Na patelnię dorzucamy umyte pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach ziemniaki i pomidorki są gotowe.